SOCIALE WONINGBOUW (wedstrijd MHMJA 2012)

Wedstrijdontwerp voor de bouw van 18 sociale woningen - niet uitgevoerd.  
Op twee percelen, geflankeerd door 2 straten, diende 19 sociale woningen voorzien te worden. De percelen kende het typische Vlaamse verkavelingspatroon: smalle kavels van 6m breedte met de woning aan de voorzijde en garages aan de achterzijde. Het voorgestelde stedelijk plan zou betekenen dat aan de ene straat een "voorzijde" zou ontstaan en aan de andere een "achterzijde".
Het ontwerpopzet was om deze nadelige situatie te vermijden en aan beide straten een "voorzijde" te creëren. 
Het verkavelingspatroon wordt daarom herdacht: de woningen worden ontworpen over 2 kavels heen en bovendien rug aan rug geschakeld. Op die manier ontstaan brede woningen (12m) met een tuin aan de voorzijde, die tevens de straatzijde is, waardoor lelijke, doodse "achterzijdes" worden vermeden. Door de woningen rug aan rug te schakelen hebben ze verder slechts 1 open gevel. Dit bevorderd niet alleen de compactheid en de energiezuinigheid, maar zorgt er tevens voor dat de relatie tussen binnen-buiten wordt gecentreerd en daardoor versterkt. 
De woningen krijgen een sokkel in kalkzandsteen afgewerkt met een kalkpleister en een verdieping in houtskeletbouw. Afwisselend dieper inspringende ramen brengen leven en ritmiek in het gevelbeeld. De sokkel van de woningen sluit verder aan op de tuinmuren die speelse openingen meekrijgen aan de straatzijdes. Hierdoor zal het contact met het publieke domein op gefilterde wijze kunnen plaatsvinden.